tekerd! csoport - Keverd a kockákat! beszámoló

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakközépiskolája, Szakgimnáziuma és Kollégiuma tekerd! csoportja az Amerikai Nagykövetség támogatásával valósította meg a Keverd a kockákat! (Mix The Bricks) című projektjét 2018 szeptember - 2019 június között.

A program egyik fő célja volt megismertetni az Egyesült Államok diverzitásából származó eredményeket — különös hangsúlyt fektetve a nők és színes bőrű személyek által elért hihetetlen teljesítményekre — másrészt pedig fel kívántuk hívni a figyelmet a részt vevő fiatalokban rejlő kreativitásra és az együttműködés fontosságára.

Az eseményen a diákok közösen megépítettek egy több tízezer LEGO kockából álló portrét, melyet a beküldött pályázatokból egy háromtagú bizottság választott ki.

A programsorozatba bekapcsolódott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, így a rendezvényen — annak tematikájához kapcsolódó — játékos érzékenyítő feladatok is szerepeltek.

Interaktív formában bemutattuk az általunk használt építési technikát, illetve több, kisebb tematikus kockaszigettel is készültünk, ahol a résztvevők játékos vetélkedő keretében tudhattak meg többet az Egyesült Államokról, valamint megismerkedhettek a NASA történetét meghatározó női alakokkal. Ezeken kívül volt lehetőség elsajátítani a robotprogramozás alapjait. A jelenlévők saját fantáziájukat szabadon engedve is alkothattak tetszőleges építményeket a rendelkezésre álló kockákból.

A projektben az ország 40 iskolájának több mint 700 diákja és tanára vett részt. A helyszínt 6 művelődési központ (a zalaegerszegi Keresztury Dezső VMK, a Miskolci Kulturális Központ, a nyíregyházi  Váci Mihály Kulturális Központ, a pécsi PKK Apáczai Művelődési Ház, a szegedi Szent-györgyi Albert Agóra, és a kispesti KMO Művelődési Ház) mellett 6 iskola (az alsószentmártoni A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium, a pécsi Gandhi Gimnázium, a Nyíregyházi SzC Wesselényi Miklós Szakközépiskolája, Szakgimnáziuma és Kollégiuma, az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóujfalui Tagintézménye, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, és a Siófoki SZC Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) biztosította.

Közösen épített portréinkhoz közel 400.000 kockát használtunk fel a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás programjának keretében. A csapatok által épített alkotásokon szereplő személyek: Mary Jackson (tekerd!), Martin Luther King Jr., Amelia Earhart, Michael Jackson, Michelle Obama, Katherine Johnson, Rosa Parks, Jesse Owens, Jane Addams. Az utolsó két rendezvényünkön két különböző verzióját építettük meg az irodalmi Nobel-díjas Toni Morrisonnak: Balatonbogláron a 36.100 kockából álló verziót, míg Siófokon egy egyenként 2.304 darabos, 9 egységből álló “flashmob” verzió készült el.

Munkáinkhoz szakmai segítséget nyújtott Tondora Judit, a DC Comics és a Disney rajzolója.

 

További képek.

Elérhetőségek

 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.
 centrum@nyiregyhaziszc.hu
 +3642512371

Hírlevél

Search