Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj

Gábor Dénes mintegy fél évszázada, a Római Klub alapítóinak sorában mind nagyobb szenvedéllyel vizsgálta a technológia és az innovációk társadalmi környezetét és hatásait. A NOVOFER Alapítvány, a reáltárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése érdekében hirdeti meg a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. 2019-ben az Alapítvány pályázati kiírása, Gábor Dénes, a Római Klub Jelentéseiben található jövőképeire irányul: az innovatív járművek, valamint az új anyagok fejlesztése és hasznosítása. A pályázóktól a fenti témákban a gyakorlati tapasztalatok értékelésén, összehasonlításán és értelmezhető esetben akár kísérletek tanulságain alapuló rövid pályaművet vártak.

Szegedi Ádám Gyula, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának 10. osztályos tanulója egy nagyon időszerű témát dolgozott fel. A pályamunka címe: ELEKTROMOS ÉS HIBRID HAJTÁSOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MEZŐGAZDASÁGI VONTATÓKBAN.

Ádám célul tűzte ki, hogy az eddigi fejlesztési eredményeket áttekintve, az elektromos meghajtás energetikai előnyeit saját, konkrét műveletre vonatkozó mérési eredményekkel is alátámasztva, igazolja az elektromos meghajtású traktorok létjogosultságát a jövő mezőgazdaságában. A mérések, és azok eredményeinek kiértékelése után megállapítható, hogy az elektromos járműhajtási technológia fejlesztési eredményeinek alkalmazása a mezőgazdaságban egy eddig teljesen kiaknázatlan területen nyújt lehetőséget az energiahatékonyság javítására, és környezetünk védelmére egyaránt.

A Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj átadása minden évben a névadó születésnapján történik. A helyszíne is méltó a névadóhoz, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében kapták meg a díjazottak az oklevelüket, egy Gábor Dénest ábrázoló ezüst kitűzőt, Gábor Dénes egy könyvét, és pénzdíjat.

Ádám munkáját segítette édesapja, Szegedi Attila, és mentora, Zsigó Zsolt Miklós.

A rendezvényen készült fényképek: https://www.flickr.com/photos/mtasajto/albums/72157708950660022

A képen (balról-jobbra): Szendrő Péter, Csépe Valéria, Bendzsel Miklós, és Szegedi Ádám Gyula.

Elérhetőségek

 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.
 centrum@nyiregyhaziszc.hu
 +3642512371

Hírlevél

Search