2020/2021-es beiskolázás

Rendkívüli felvételi eljárás 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeiben a 2020/201-es tanévre az alábbi szakképesítésekre maradtak szabad férőhelyek: https://nyiregyhaziszc.hu/index.php/hirek/373-rendkivuli-felveteli-eljaras

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézményének 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója: Felvételi tájékoztató 2020/2021


Kíváncsi vagy milyen képzéseket választhatsz a tagintézményeinkben?
A 2020/2021-es tanév képzési kínálata ide kattintva letölthető!


Tájékoztató füzet az alapszakmákról:
tájékoztató füzet letöltése

 

2020. szeptembertől megújul a szakképzés!

 

A szakmát tanuló fiatalok a jövőben a korábbinál átláthatóbb, készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerő-piacon jól hasznosítható szakmák közül választhatnak. 

Ezekről a szakmákról készült a tájékoztató kiadvány, melynek célja a szakképzés lehetőséginek és a megújuló rendszer alapjainak a bemutatása. A füzetben olvasható leírások hozzásegítik a diákokat ahhoz, hogy a lehetséges karrierutak közül a számukra legmegfelelőbbet választhassák, és a jó iskola-és pályaválasztással hosszú távon alapozzák meg a jövőjüket. 

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!

 

   Tájékozódási pontok a beiskolázással kapcsolatban:

     Innovatív Képzéstámogató Központ: https://ikk.hu/

     Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: https://www.nive.hu/

 

Ösztöndíjjal, munkabérrel ösztönzik a leendő középiskolásokat:

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szo-szerint-kifizetodo-lesz-szakmat-tanulni

 

 

Technikum (korábban Szakgimnázium):

- 5 éves képzés. 

- A minőségi szakmai oktatás helyszíne. 

- A megszerezhető technikumi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, a képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. 

- A technikumban érettségizőknek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyak közé. 

- Az öt év elvégzése után egyszerre kapják kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük van. 

- A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

 

 

 

Szakképző Iskola (korábban Szakközépiskola):

- 3 éves, itt képezzük a szakmák mestereit. 

Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás. 

A következő két évben duális képzés formájában elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál tudják elsajátítani a választott szakmához kapcsolódó gyakorlatokat. 

A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ.

 

 

Az alábbiakban összegyűjtött link-gyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani, hogy pontos és részletes információkat kapjanak a középfokú beiskolázás folyamatához.

1. A középfokú beiskolázás fontosabb dátumait, határidőket itt találja.

2. Tájékoztató a diákok, a szülők és az általános iskolák számára a középfokú beiskolázás rendjéről, valamint a központi írásbeli vizsgákról itt található.

3. Az alábbi linkre kattintva további hasznos információkat talál az Oktatási Hivatal oldalán. (pl. tájékoztatás a külföldi jelentkezőknek, tájékoztató a felvételi lapok aláírásáról, központi felvételi feladatsorok és javítási útmutatók.)

 

 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/atalakulnak-a-munkakorok-valtozik-a-szakkepzes-174-alapszakmat-tanulhatnak-a-diakok-2019-11-22

Elérhetőségek

 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.
 centrum@nyiregyhaziszc.hu
 +3642512371

Hírlevél

Search