Felnőttek oktatása

Minden érdeklődőt várunk, mert a képzések csak 10-12 fő feletti jelentkezés esetén indíthatóak!

Kedvezmények: diákigazolvány, utazási kedvezmények, tanulószerződés kötése.

Ha még nincs érettségije a jelentkezőnek, azt is megszerezheti két év alatt ingyenesen, a szakképzési centrum iskoláiban 2020. szeptembertől induló osztályokban!

Tudnivalók a felnőttoktatásról:
A képzések februárban és szeptemberben indulnak, meglévő létszám esetén. Az oktatás kb. heti 2-3 napon van, a tanórák délután 3-4-től este 7-8-ig vannak. A konkrét időpontokat a tagintézményeink jelölik ki.
Amennyiben van megfelelő létszámú jelentkező, lesz egy tájékoztató nap, ahol a részletekről és a beiratkozás menetéről részletes tájékoztatást fog kapni. Nézzen szét képzéseink között, és akár jelentkezzen még ma! Várjuk jelentkezését!

Érdeklődni lehet a tagintézményeinkben, vagy nálunk:
4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.
centrum@nyiregyhaziszc.hu
+36 42 512371 (2-es mellék)

Felnőttoktatás keretében 2 év alatt megszerezhető OKJ-s szakképesítéseink

8 általánosra épülő közismereti tantárgyakkal kiegészített 3 éves képzések,
vagy érettségi, vagy meglévő szakképesítés birtokában 2 éves közismeret nélküli képzések:

34-582-01 Ács

Szakképesítés leírása:
Az építőiparban előforduló famunkálatokat végez, fedélszerkezeteket, zsaluzatokat, állványokat készít, bont, átalakít és karbantart, illetve beépíti az előregyártott faszerkezeteket. A helyszíni monilit beton és vasbetonszerkezetek zsaluzása, a zsaluzatokhoz, zsaluzati rendszerekhez tartozó állványzatok szerelése, a beton bedolgozása és homlokzati fémállványok szerelése.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: állványozó, állványszerelő, csőállványozó, dúcolat készítő, építményzsaluzat-szerelő, faállványozó, fatetőszerkezet-gyártó, fedélszerkezet-készítő, födémzsaluzó, magasépítési ács-állványozó, zsaluzó, zsaluzóács.

Ráépülés: tetőfedő.

 

34-543-02 Asztalos

Szakképesítés leírása:
Faipari termékek készítése, szerelése, karbantartása, javítása és felújítása. Különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését végzi. Tevékenységi köre a termék előállításához szükséges eszközök és anyagok beszerzésén át a gyártási műveletek, kapcsolódó adminisztrációk, valamint a befejező feladatok elvégzéséig terjed.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: általános asztalos, beépített bútor helyszíni szerelője, beépítettbútor-készítő, bútorgyártó, bútorjavító, díszlet-asztalos, egyedibútor-készítő, ablakgyártó, ablakkeret-készítő, ablakszerelő, ajtótokkészítő, épületasztalos, épület-karbantartó asztalos, fabrukolat-felrakó, nyílászáró beépítő, nyílászáró gyártó asztalos, parkettakészítő.

Ráépülés: műbútorasztalos

 

34-542-01 Bőrdíszműves

Szakképesítés leírása:A különböző bőrdíszműipari termékek kiszabása, előkészítése, díszítése, összeállítása, bélelése, befejező műveleteinek végrehajtása. Kesztyűtermékek kiszabása, előkészítése, díszítése, összeállítása, bélelése, befejező műveleteinek végrehajtása. A bőrdíszműipari termékek különféle javítási műveleteinek végrhajtása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: bőr ajándéktárgy készítő, bőr hátizsákkészítő, bőrárujavító, bőrtáskakészítő, bőrtermékkészítő, bőrtokkészítő, táskajavító, -készítő, bőrkesztyűszabász, kesztyűszabász, kesztyűvarró, kézi kesztyűvarró.

34-582-13 Burkoló

A burkoló szakember az épületek, építmények kültéri és beltéri hidegburkolatait, díszítő burkolatait készíti, azokat javítja, felújítja és bontja. Homlokzat-, lábazat burkolatokat és térburkolatokat készít, javít, bont.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Díszítő mozaikos, Díszítőmozaik-burkoló, Járdakövező, Járdaszegély kövező, Kőlapburkoló, Térburkoló, Hidegfal- és padlóburkoló, Hidegburkoló, Homlokzatburkoló, Járólapozó, Burkoló kőműves, Díszburkoló, Épületburkoló

 

34-811-01 Cukrász

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Fagylaltkészítő, Karamell cukrász, Lágyfagylaltos, Marcipánfigura készítő, Süteménykészítő, Tortakészítő,  

35-811-03 Diétás szakács

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelésioktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Diétás szakács, Étkezdei szakács, Grill szakács, Gyermekélelmezési szakács, Hajószakács, Hidegkonyhai szakács, Közétkeztetési szakács, Melegkonyhai szakács, Pizzakészítő szakács, Segédszakács 

34-341-01 Eladó

Szakképesítés leírása:
Az eladó szakember a kereskedelmi egységekben kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk átvételével, raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. Ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű működésével kapcsolatos eladói feladatokat.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Élelmiszer- és vegyiáru-eladó, Gyógynövény eladó, Zöldség-, gyümölcs eladó, ABC-eladó, Áruházi eladó, Eladó, fűszerüzlet, Eladó, szupermarket, Élelmiszer eladó, Élelmiszerbolti eladó, Műszakicikk eladó, Híradástechnikai- és elektronikaicikk-eladó, Vas-, műszaki-eladó, Alkatrész-értékesítő, eladó, Bútor- és lakástextil-eladó, Vas-, műszaki-, műanyag-, üvegárubolti eladó, Könyvesbolti eladó, Kultúrcikk eladó, Konfekció-, méteráru- és lakástextil-eladó. 

34-522-01 Elektromechanikai műszerész

Szakképesítés leírása:
Elektromos, elektronikus, távközlési és ügyvitel-technikai készülékek, berendezések és műszerek bemérését, javítását és karbantartását végzi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: PLC programozó, Elektromos gép- és készülékszerelő, Elektrolakatos, Elektromechanikai műszerész, Háztartás-elektronikai műszerész, Villamossági szerelő, Akkumulátor-javító és kezelő, Autóelektronikai műszerész, , Automatikai műszerész, Ügyvitel-technikai műszerész, Híradástechnikai műszerész, Mechatronikai műszerész, Mechatronikai szerelő.

34-522-02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Szakképesítés leírása:
Az elektromos gép- és készülékszerelő az épület – és ipari villamos berendezések villamos gépek ellenőrzését, üzemeltetését, karbantartását, javítását végzi. Átlátja az alkalmazott villamos gépek jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. A villamos gép- és berendezések szerelése során egyen- és váltakozó áramú forgógépet, transzformátort telepít, működtet, villamos gépeket üzemeltet. Munkája során villamos ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez a megfelelő eszközök alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Munkáját műszaki dokumentáció alapján, a szakmai szabályok és követelmények figyelembevételével végzi, munkájáról dokumentációt készít.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: PLC programozó, Elektromos gép- és készülékszerelő, Elektrolakatos, Elektromechanikai műszerész, Háztartás-elektronikai műszerész, Villamossági szerelő, Akkumulátor-javító és kezelő, Autóelektronikai műszerész, Automatikai műszerész, Ügyvitel-technikai műszerész, Híradástechnikai műszerész, Mechatronikai műszerész, Mechatronikai szerelő

 

34-522-03 Elektronikai műszerész

Szakképesítés leírása:
Az elektronikai műszerész a gyártó és a kiszolgáló ágazatok középfokú végzettségű elektromos szakembere. Alapvető feladata az elektromos, elektronikus, berendezések és műszerek bemérése, javítása és karbantartása. Az előírtaktól eltérő mérési eredmények esetén képes a hibákat (hidegforrasztások, fóliaszakadások és zárlatok, hibás alkatrészek stb.) megkeresni és megszüntetni. Összeszereli és beállítja az elektronikai berendezéseket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Antennaszerelő, Távközlési, átviteltechnikai szervizműszerész, Távközlésihálózat építő, Telefonközpont szerelő

 

34-582-03 Épület- és szerkezetlakatos

Szakképesítés leírása:
Vasból, acélból és egyéb fémes anyagból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg. Épületek és más építmények szerkezeti fémvázainak összeszerelését, felállítását és szétszerelését végzi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bányalakatos, Darulakatos, Díszlet-lakatos, Gépbeállító lakatos, Géplakatos, Gépszerelő és –karbantartó lakatos, Karosszéria lakatos, Lemezlakatos, Öntödei géplakatos, Szerkezetlakatos, Vas- és fémszerkezeti lakatos, Gépszerelő és -karbantartó lakatos, Épület-szerkezet lakatos

 

34-542-03 Fehérnemű-készítő és kötöttáru összeállító

Szakképesítés leírása:
A fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító kötött-hurkolt technológiával készült kelméből alsó és felső ruházatot készít minden korosztály számára.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Fűző és melltartókészítő
Kötőipari konfekciósfehérnemű-készítő
Lakástextil-készítő
Fehérneművarró
Férfiruha-készítő
Ruhakészítő
Mérték utáni szabó
Átalakító szabó
Készruhavarró
Nőiruha-készítő
Női szabó

 

34-542-04 Férfiszabó

Szakképesítés leírása:
A férfiszabó műszaki dokumentáció alapján sorozat- és méretes férfiruházati termékeket gyárt, egyéb termékeket készít: ágynemű, függöny, lakástextíliák,, ruházati termékeket átalakít, javít.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:

 

Fűző és melltartókészítő
Kötőipari konfekciósfehérnemű-készítő
Lakástextil-készítő
Fehérneművarró
Férfiruha-készítő
Ruhakészítő
Mérték utáni szabó
Átalakító szabó
Készruhavarró
Nőiruha-készítő
Női szabó

 

34-582-04 Festő, mázoló, tapétázó

Szakképesítés leírása:
Festő, mázoló, tapétázó feladata a szakszerű felületdiagnosztika, felület előkészítése – előkezelése, festés, mázolás, díszítés, tapétázás, vékonyvakolat felhordása, felújítási munkák végzése. Tevékenységét a kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a biztonsági előírásai szerint végzi. Tevékenységével a festési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Csőradiátor mázoló
Építőipari festő
Épületfestő, mázoló
Faszerkezet mázoló
Szobafestő
Tapétázó (falkárpitozó)

34-521-02 Finommechanikai műszerész

Szakképesítés leírása:
Mérő- és precíziós berendezéseket, optikai, laboratóriumi, repülési és hajózási műszereket készíti, szereli és javítja. A készülékek, műszerek végszerelését mechanikai beállítással, összeállítási rajzok alapján végzi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Finommechanikai karbantartó és szervizműszerész
Barométer-készítő
Geodéziai műszerész
Hajózásiműszer-készítő
Laboratóriumi műszerész
Mérő- és precíziósműszer-készítő
Meteorológiai műszerész
Műszerkalibráló
Optikai műszerész
Órás

35-582-01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Szakképesítés leírása:
A gáz- és hőtermelő berendezés szerelő alkalmas a gáz, és olajfogyasztó berendezések, valamint az ún. megújuló energiás hőtermelő berendezések komplex beszerelésére, beüzemelésére, egy rendszeren belül történő üzemeltetésére.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Csőszerelő
Csővezeték-szerelő
Vezeték- és csőhálózat-szerelő
Karbantartó, csőszerelő
Csőfűtőtest szerelő
Csővezeték-építő
Csővezeték-kitűző
Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő
Fűtés-, víz- és szennyvíz-szerelő
Fűtésszerelő
Gáz- és olajvezeték karbantartó
Gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat-szerelő
Gázvezeték építő
Gázvezeték- és -készülék-szerelő
Gázvezeték szerelő
Gázszerelő
Hálózati gázszerelő
Központifűtés- és csőhálózat-szerelő
Nyomócsővezeték-építő
Víz- és gázvezeték szerelő
Víz-gáz és központi fűtésszerelő
Vízvezeték- és központifűtés-szerelő

34-521-03 Gépi forgácsoló

Szakképesítés leírása:
A gépi forgácsoló feladata fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle (tengely, tárcsa, szekrényes és egyéb) geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek részegységeinek forgácsoló gépeken történő elkészítése (gyártása) adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Forgácsoló
Esztergályos
Fúrós
Gyalus, vésős
Marós
NC, CNC gépkezelő
Szikraforgácsoló

34-521-05 Gyártósori gépbeállító

Szakképesítés leírása:
A gyártósori gépbeállító automatikus vezérlésű pneumatikus, vagy hidraulikus működtetésű alkatrészgyártó és összeszerelő célgépeket működtet.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök:
Finommechanikai összeszerelő
Karosszéria összeszerelő
Fémtermék‐összeszerelő
Automata összeszerelő gépsor kezelője
Motorkészítő
Gyártósori összeszerelő
Gépjármű-összeszerelő

34-521-06 Hegesztő

Szakképesítés leírása:
Fém alkatrészek hegesztését és vágását végzi gázláng, villamos ív, ill. fémolvasztásos vágására vagy egybe- olvasztására szolgáló más hőforrások segítségével.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Autogénhegesztő, Autogénvágó, Elektromosív-hegesztő, Elektromosív-vágó, Fedőporos hegesztő, Forrasztó, Keményforrasztó, Lágyforrasztó, Lánghegesztő, , NC-vezérlésű lángvágógép kezelője, Optikai vezérlésű lángvágógép kezelője, Plazmahegesztő, plazmavágó, Ponthegesztő, Védőgázas hegesztő, Ráépülés: műbútorasztalos

 

34-582-05 Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő

Szakképesítés leírása:
Hűtő- és légtechnikai csőhálózatokat, vezetékeket szerel, javít és tart karban.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Csőszerelő, Csővezeték-szerelő, Vezeték- és csőhálózat-szerelő, Karbantartó, csőszerelő, Csőfűtőtest szerelő, Csővezeték-építő, Csővezeték-kitűző, Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő, Fűtés-, víz- és szennyvíz-szerelő, Fűtésszerelő, Gáz- és olajvezeték karbantartó, Gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat-szerelő, Gázvezeték építő, Gázvezeték- és -készülék-szerelő, Gázvezeték szerelő, Gázszerelő, Hálózati gázszerelő, Központifűtés- és csőhálózat-szerelő, Nyomócsővezeték-építő, Víz- és gázvezeték szerelő, Víz-gáz és központi fűtésszerelő, Vízvezeték- és központifűtés-szerelő.

 

35-582-03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő

Szakképesítés leírása:
Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezéseket, rendszereket létesít, szerel, beüzemel, javít, és tart karban.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Légcsatorna-szerelő, Légtechnikai hálózat szerelő, Légtechnikai rendszerszerelő.

34-521-04 Ipari gépész

Szakképesítés leírása:
Az ipari gépész feladata az iparban használt gépek, berendezések javítása, karbantartása, az üzemszerű működésük biztosítása. E tevékenységekkel összefüggésben alkatrész felújítási, szerelési feladatok, beüzemelési és adminisztrációs tevékenységek végzése.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bányalakatos, Darulakatos, Díszlet-lakatos, Gépbeállító lakatos, Géplakatos, Gépszerelő és –karbantartó lakatos, Karosszéria lakatos, Lemezlakatos, Öntödei géplakatos, Szerkezetlakatos, Vas- és fémszerkezeti lakatos, Gépszerelő és -karbantartó lakatos, Épület-szerkezet lakatos.

34-525-03 Járműfényező

Szakképesítés leírása:
A járműfényező szakember feladata gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét a kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Tevékenységével a fényezési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

34-526-06 Karosszéria-lakatos

Szakképesítés leírása:
A karosszérialakatos szakember gépjárművek karambolos és korrodált karosszériáinak javítását, gyári értékekre történő beállítását, új karosszériaelemek felszerelését, javításhoz karosszériaelemek készítését, javított részek felületkezelésre történő előkészítését végzi húzató-padok, egyengető rendszerek alkalmazásával, kéziszerszámok, elektromos és pneumatikus kézi kisgépek, hegesztő berendezések használatával.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bányalakatos, Darulakatos, Díszlet-lakatos, Gépbeállító lakatos, Géplakatos, Gépszerelő és –karbantartó lakatos, Karosszéria lakatos, Lemezlakatos, Öntödei géplakatos, Szerkezetlakatos, Vas- és fémszerkezeti lakatos, Gépszerelő és -karbantartó lakatos, Épület-szerkezet lakatos.

34-542-05 Kárpitos

Szakképesítés leírása:
Kárpitozott bútorok, szerkezetek kialakítása, az igényeknek megfelelő párnázatok készítése hagyományos, korszerű technológiával és anyagokkal. Kárpitozott bútorok, termékek szakszerű javítása, járművek kárpitozása.tok elvégzéséig terjed.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

34-582-14 Kőműves

Szakképesítés leírása:
A kőműves feladata az épületek és épületrészek létesítése, javítása, karbantartása, felújítása és bontása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Betonozó, Díszítő kőműves, Építményvakoló kőműves, Épületfalazó kőműves, Falazó kőműves, Karbantartó kőműves, Kéményépítő kőműves, Vakoló kőműves, Födémgerenda-, tálca- és béléstest- elhelyező, Gépi vakoló, Klinkertégla lerakó, 

34-523-01 Mechatronikus karbantartó

Szakképesítés leírása:
A mechatronikus-karbantartó automatizált gépek, berendezések és rendszerek szerelésében, üzembe helyezésében és karbantartásában vesz részt.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: PLC programozó, Elektromos gép- és készülékszerelő, Elektrolakatos, Elektromechanikai műszerész, Háztartás-elektronikai műszerész, Villamossági szerelő, Akkumulátor-javító és kezelő, Autóelektronikai műszerész,Automatikai műszerész, Ügyvitel-technikai műszerész, Híradástechnikai műszerész, Mechatronikai műszerész, Mechatronikai szerelő.

34-521-09 Műanyagfeldolgozó

Szakképesítés leírása:
Hőre lágyuló és hőre keményedő polimereket (adalék, töltő-, és segédanyagokat) feldolgozó gépek és segédberendezések beállítása, üzemeltetése, karbantartása, valamint ezekkel történő kész vagy félkész termékek gyártása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bakelitpréselő, Briemgép-kezelő, Excenterprésgép-kezelő, Flakongyártó, Fóliagyártó, Fóliahegesztő, Granulálógép-kezelő (műanyagipari), Hőre keményedő műanyagok feldolgozója, Műanyag csomagolóanyag-gyártó, Műanyag és gumiipari gép- és készülékkezelő, Műanyag fröccsöntőgép kezelője, Műanyag- kalanderező, -lemeznyújtó, Műanyag lamináló, Műanyagcső-húzó, extrudergép-kezelő, Műanyag-duplírozó (présgépen), Műanyagextruder-kezelő, Műanyagfestő, Műanyaghab-készítő, Műanyaghegesztő, Műanyaghegesztő, hőformázó, Műanyag-hengerlő kezelője, Műanyagimpregnáló, Műanyagkábelszalag-vágó, Műanyag-kalanderező, -lemeznyújtó, Műanyagkeverék-készítő, Műanyag-perforáló, -hullámosító, Műanyag-ponthegesztő, Műanyagsajtológép-kezelő, Műanyagsorjázó (gépi), Rétegelt műanyag előállító.

35-543-01 Műbútorasztalos

Szakképesítés leírása:
A műbútorasztalos elkészíti vagy helyreállítja a műbútornak minősülő berendezések tárgyait. Javítást, felújítást igénylő tárgyon, meghatározza a technológiai sorrendet, kiválasztja a felhasználásra kerülő alap-, illetve segédanyagokat. A különböző alkatrészeket megfelelő szerkezetben összeállítja, továbbá felületkezeli, illetve ragasztja a bútor elemeit vagy egészét, kiküszöböli a hibákat vagy pótol, az eredeti állapotnak megfelelően.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Általános asztalos, , Beépített bútor helyszíni szerelője, Beépítettbútor-készítő, Bútorgyártó, Bútorjavító, Díszlet-asztalos, Egyedibútor-készítő, Asztalosipari szerelő, Épületasztalos, Ablakszerelő.

34-542-06 Női szabó

Szakképesítés leírása:
A női szabó műszaki dokumentáció alapján sorozat- és méretes női ruházati termékeket gyárt, egyéb termékeket készít: ágynemű, függöny, lakástextíliák, ruházati termékeket átalakít, javít.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Fűző és melltartókészítő, Kötőipari konfekciósfehérnemű-készítő, Lakástextil-készítő, Fehérneművarró, Férfiruha-készítő, Ruhakészítő, Mérték utáni szabó, Átalakító szabó, Készruhavarró, Nőiruha-készítő, Női szabó.

 

34-811-03 Pincér

Szakképesítés leírása:
A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Étkezőkocsi felszolgáló, Éttermi felszolgáló, Főpincér, Hajópincér, Italpincér.

34-811-04 Szakács

Szakképesítés leírása:
A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Diétás szakács, Étkezdei szakács, Grill szakács, Gyermekélelmezési szakács, Hajószakács, Hidegkonyhai szakács, Közétkeztetési szakács, Melegkonyhai szakács, Pizzakészítő szakács, Segédszakács, 

34-523-02 Számítógép-szerelő, karbantartó

Szakképesítés leírása:
Műszaki segítséget nyújt a felhasználók részére közvetlenül vagy telefonon, e-mailben vagy más elektronikus eszköz segítségével, többek között szoftverrel, hardverrel, számítógépes periféria berendezésekkel, hálózatokkal és internettel kapcsolatos problémákat diagnosztizál és old meg, illetve iránymutatást és támogatást nyújt a különféle rendszerek üzembe helyezését, telepítését és karbantartását illetően.végzéséig terjed.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Antennaszerelő, Távközlési, átviteltechnikai szervizműszerész, Távközlésihálózat építő, Telefonközpont szerelő. 

34-582-10 Szárazépítő

Szakképesítés leírása:
A szárazépítő feladata a szerelt belső szerkezetek, szerelt aljzatok valamint fal, tetőtéri és tűzvédelmi borítások elkészítése, javítása és bontása.éig terjed.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Egyéb építési, szakipari foglalkozások

34-521-10 Szerszámkészítő

Szakképesítés leírása:
Szerszám- és készülékelemeket gyárt le, azokat összeszereli, beüzemeli, karbantartja, javítja majd a kész szerszámokat és készülékeket.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Cipőipariszerszám-készítő, Fémipari eszközgyártó, Gyémántszerszám- készítő, Idomszerész, Mezőgazdasági szerszámkészítő, Optikai szerszámkészítő, Szabászkés-készítő, Szerszámmegmunkáló, Vésnökszerszám-készítő, Zárszerszám-készítő.

34-762-01 Szociális gondozó és ápoló

Szakképesítés leírása:
A szociális gondozó és ápoló szociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat alakít ki, velük együttműködik. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat ellátja.ed.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

34-582-15 Tetőfedő

Szakképesítés leírása:
Épületek tetőfedéseit készíti, javítja és karbantartja különböző tetőfedő anyagok felhasználásával. A fedés alatt lévő hőtechnikai, páratechnikai rétegeket beépíti, javítja.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

35-811-02 Vendéglátó-üzletvezető

Szakképesítés leírása:
A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget. Az üzletvezető feladata az érvényben lévő jogszabályok és előírások betartása, betartatása. Az üzletvezető tárgyi- és humánerőforrás-gazdálkodást folytat, felelősséggel tartozik a rá bízott eszközökért.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bárvezető, Cukrászdavezető, Csárda üzletvezetője, Étterem üzletvezetője, Éttermi és rendezvényigazgató, Éttermi igazgató, Éttermi üzletvezető, Hidegkonyha-vezető, Kertvendéglő üzletvezetője, Munkahelyi étkezde, étterem vezetője, Népkonyha vezetője, 
Szállodai cukrászda üzletvezetője, Szállodai salátabár üzletvezetője, Vendéglő üzletvezetője.

34-522-04 Villanyszerelő

Szakképesítés leírása:
Az épület villamos berendezés kialakítás keretében fogyasztásmérő helyet alakít ki, elosztó berendezést, erősáramú- és épületinformatikai vezetékhálózatot, világítási berendezést és készüléket, villámhárító berendezést, fotovoltaikus berendezést szerel, épület villamos berendezést, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. Az ipari villamos berendezés szerelése során kapcsoló berendezést, elosztó berendezést köt be, szerel, ipari energia elosztó vezeték- és kiskábel hálózatot épít, szerel, vezérlő- és szabályozókészüléket, berendezést szerel, ipari villamos berendezést, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja.  A villamos gép és berendezés szerelése során egyen- és váltakozó áramú forgógépet, transzformátort telepít, működtet, villamos gépet üzemeltet, karbantart, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. A villamos csatlakozó berendezés szerelése során szabadvezetéki oszlopot, tartószerkezetet és csatlakozó szabadvezetéket létesít, szerel, kisfeszültségű kábelt fektet, munkája során villamos ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez a megfelelő eszközök alkalmazásával. Munkáját műszaki dokumentáció alapján, a szakmai szabályok és követelmények figyelembevételével végzi, munkájáról dokumentációt készít. 

34-582-12 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő

Szakképesítés leírása:
Tervek alapján különböző csőanyagokból víz, tűzivíz, csatorna, közmű és technológiai hálózatokat épít ki. Egyedi és központi berendezési tárgyakat, használati melegvíz termelőket, hőcserélőket, csapolókat és szerelvényeket szerel fel, épít be. Nyomáspróbát végez és feltölti, nyomás alá helyezi a rendszereket. Tervek szerint elő- beszabályozza a hálózatokat, szerelvényeket, közreműködik a hidraulikai beszabályozásokban. Meglévő hálózatokat. rendszereket felülvizsgálja, feltárja a hibáit és megjavítja. Közműhálózatot épít ki, azokra rákötéseket készít, fogyasztásmérőket épít be.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Csőszerelő, Csővezeték-szerelő, Vezeték- és csőhálózat-szerelő, Karbantartó, csőszerelő ,Csőfűtőtest szerelő, Csővezeték-építő, Csővezeték-kitűző, Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő, Fűtés-, víz- és szennyvíz-szerelő, Fűtésszerelő, Gáz- és olajvezeték karbantartó, Gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat-szerelő, Gázvezeték építő, Gázvezeték- és -készülék-szerelő, Gázvezeték szerelő, Gázszerelő, Hálózati gázszerelő, Központifűtés- és csőhálózat-szerelő, Nyomócsővezeték-építő, Víz- és gázvezeték szerelő, Víz-gáz és központi fűtésszerelő, Vízvezeték- és központifűtés-szerelő.

35-841-01 Autóbuszvezető

Szakképesítés leírása:
Az autóbusz előre meghatározott útvonalon vagy meghatározott célállomásra való vezetése, az utasok fel- és leszállásának biztosítása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

35-841-02 Tehergépkocsi-vezető

Szakképesítés leírása:
A mindenkori KRESZ-nek, valamint a biztonsági előírásoknak és utasításoknak megfelelően a gépjármű vezetése. Tehergépkocsi rendeltetési helyre történő vezetése, a rakomány károsodásmentes szállítása. Rakodási feladat irányítása, a rakomány átadása. Rakomány rögzítése, jármű szükséges megjelölése. Adminisztrációs feladatok ellátása, útokmányok vezetése, díjszámfejtés, pénzkezelés és elszámolás. A tehergépkocsi vezetése közben előforduló veszélyhelyzetek felismerése, elhárítása. A szállítási feladat közben szükség szerint alapszintű idegen nyelvű kommunikáció. A gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzése, a gépjármű működési zavarainak, hibáinak meghatározása, behatárolása, a kisebb hibák javítása, a gépjármű rendszeres ápolása, tankolása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

Érettségire épülő képzések:

54-344-04 Államháztartási ügyintéző

Szakképesítés leírása:

Az államháztartási ügyintéző közreműködik a költségvetési tervezéshez kapcsolódó feladatok elvégzésében, államháztartási területen a gazdálkodási problémák felismerésében, megfogalmazásában, a kincstári és egyéb szakmai bizonylatok elkészítésében, illetve feldolgozásában részt vesz a pénzügyi, szervezési, irányítási rendszer működtetésében.

Közreműködik a költségvetés törvénytervezete, illetve a költségvetési rendelet-tervezet, az elemi költségvetés, az éves költségvetési beszámoló, évközi államháztartási adatszolgáltatások: költségvetési jelentések, mérlegjelentések elkészítésében és beküldésében a Kincstár és az irányító szerv felé azok igényei szerint, elvégzi a saját munkaköri leírásában szereplő pénzügyi, számviteli, hatósági feladatainak teljes körű adminisztrációját, a kapcsolódó tevékenységek részleges adminisztrációját és elkészíti a kapcsolódó dokumentumokat, segíti a belső és külső ellenőrök munkáját. Közreműködik a hazai, illetve EU-s, vagy egyéb nemzetközi támogatások finanszírozói oldalon döntés előkészítésében, lebonyolításában, elszámoltatásában, kedvezményezetti oldalon előkészítésében, pályázatok benyújtásában, végrehajtásában, kapcsolódó dokumentációk, elkészítésében, források lehívásában.

Közreműködik ellátotti természetbeni, pénzügyi támogatások odaítélésében, kifizetésében, dokumentálásában. Ellátja központi, vagy önkormányzati adóhatóságnál az adó, bírság, illeték, vám kivetésével kapcsolatos feladatokat, a bevallások ellenőrzésével, a jogszerű adózói magatartás kikényszerítésével kapcsolatos feladatokat. Alkalmas a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítására, szolgáltatására, az elszámolások, az adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságára a számviteli alapelvek betartásával.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség 

54-525-01 Autóelektronikai műszerész

Szakképesítés leírása:
Az autóelektronikai műszerész a javítási folyamat egészében önállóan, illetve a munkatársaival közösen összetett feladatokat lát el. A hibás gépjárművekkel kapcsolatos diagnosztikai, elektromos-javítási feladatokat magas szinten végzi, és felismeri a gépjármű egyéb hibáit is. A hibák kihatásait felismeri, elemzi. A munkatevékenysége során együttműködik a javítás egyéb területein dolgozó munkatársaival, így biztosítja a komplex javítási tevékenység összehangolt működését, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez. Ellátja a munkafelvételi, ügyfélkezelési feladatokat, szükség esetén árajánlat készítésénél is közreműködik. Feladata a tevékenységi körének megfelelő diagnosztikai műszerek és készülékek, valamint adott esetben a szükséges garázsberendezések üzemeltetése, felügyelete és ellenőrzése is. Ezért ismernie kell e berendezések működési elvét, üzemeltetési feltételeit.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

54-523-01 Automatikai technikus

Szakképesítés leírása: Az automatikai technikus feladata az automatizált gépek, berendezések és rendszerek szerelése, üzembehelyezése, karbantartása és javítása. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alkalmazza a pneumatikai, elektropneumatikai és hidraulikai elemeket. PLC programot ír, módosít, bevonja a PLC-t a hibakeresés folyamatába. Ipari robotok beállítása, programozása alapszinten. NC gépek hibadiagnosztikája, javítása, Elektronikus villamos hajtások telepítése, beüzemelése, üzemeltetése.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: PLC programozó, Elektromos gép- és készülékszerelő, Elektrolakatos, Elektromechanikai műszerész, Háztartás-elektronikai műszerész, Villamossági szerelő, Akkumulátor-javító és kezelő, Autóelektronikai műszerész, Automatikai műszerész, Ügyvitel-technikai műszerész, Híradástechnikai műszerész, Mechatronikai műszerész, Mechatronikai szerelő.

54-525-02 Autószerelő

Szakképesítés leírása:
Az autószerelő a közúti járművek valamennyi gépészeti és elektronikusan irányított egységére vonatkozó műszaki állapotvizsgálati, hibafeltárási és hibaelhárítási, valamint javítási és beállítási műveleteket hajt végre. Tevékenysége során azonosítja a járművet, annak főegységeit és szemrevételezéssel, illetve műszeres méréssel hibafeltárást, műszaki állapotvizsgálatot végez. Megtervezi a munkafolyamatot és közreműködik az árajánlat készítésénél. Javítás esetén azonosítja és kiválasztja a szükséges alkatrészeket, megtervezi a technológiát, elvégzi a szerelési műveleteket, majd méréssel, próbával ellenőrzi. Az autószerelő a közúti járművön környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrző mérést hajt végre, a szükséges javítási és bizonylatolási dokumentációt kiállítja.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

55-525-01 Autótechnikus

Szakképesítés leírása:
Az autótechnikus a közúti járművek rendeltetésszerű használatának műszaki feltételeit biztosító járműfenntartás teljes műszaki-gazdasági tevékenységét ellátja, mely tartalmazza a járművek valamennyi gépészeti, villamos és elektronikus egységére vonatkozó karbantartási, műszaki állapotvizsgálati, hibafeltárási és hibaelhárítási, beállítási és fenntartási műveleteit, valamint a szervezési, vezetési, nyilvántartási és ügyviteli feladatokat.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

55-723-02 Csecsemő és gyermekápoló

Szakképesítés leírása:
A csecsemő- és gyermekápoló képes munkáját önállóan, illetve más egészségügyi szakma képviselőivel együttműködve végezni, az egészségügyi és szociális ellátás valamennyi szintjén. Kompetencia szintjének megfelelően részt vesz a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban. Korszerű szemlélettel és gyermekszeretettel végzi a beteg gyermekek ápolását, gondozását. Szakmai kommunikációt folytat a beteggel és a hozzátartozójával. Ápolási folyamatnak megfelelően ápolja, gondozza, segíti a beteget. Szakápolást végez. Előkészíti a beteget a különböző beavatkozásokhoz Közreműködik a beavatkozások, vizsgálatok során. Sürgősségi esetekben beavatkozik, asszisztál. Kompetencia szintjének megfelelően közreműködik a prevencióban, egészségnevelő tevékenységben, edukációban és rehabilitációban. Egészségügyi dokumentációt vezet az érvényben lévő jogszabályban meghatározottak szerint.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-211-02 Divat- és stílustervező

Szakképesítés leírása:
A stílustanácsadó és divattervező vizuális műveltséggel, fejlett színérzékkel, rajzi-, festészeti- és öltözék kivitelezési ismeretekkel rendelkező szakember. Divattervezői és stílustanácsadói feladatokat lát el, figyelembe véve a megrendelő elvárásait, adottságait, tulajdonságait (alkat, életkor, egyéniség, öltözködési stílus), az aktuális divatirányzatokat, funkcionális és esztétikai szempontokat, a gazdaságossági tényezőket.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-523-02 Elektronikai technikus

Szakképesítés leírása:
Az elektronikai technikus a vállalat, intézmény, szervezet operatív területi vezetőjének közvetlen munkatársa. Alapvető feladata a szervezet gyengeáramú berendezéseinek és kapcsolódó villamos hálózatának üzemeltetése, a rendszerek dokumentált nyomon követése Feladata az alkalmazott irányítás,- és vezérléstechnikai installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Átlátja az alkalmazott gyengeáramú villamos berendezések jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. Képes az egyszerűbb gyengeáramú áramkörök tervezésére, ezek szimulációjára. Tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alapvető gépészeti ismeretei révén együttműködik e szakterület munkatársaival. Önállóan vagy mérnöki irányítással elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű, egyéb kisegítő feladatokat végez.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: PLC programozó, Elektromos gép- és készülékszerelő, Elektrolakatos, Elektromechanikai műszerész, Háztartás-elektronikai műszerész, Villamossági szerelő, Akkumulátor-javító és kezelő, Autóelektronikai műszerész, Automatikai műszerész, Ügyvitel-technikai műszerész, Híradástechnikai műszerész, Mechatronikai műszerész, Mechatronikai szerelő.

54-815-01 Fodrász

Szakképesítés leírása:
A vendégek haját mossa, női-, férfi-, és gyermek hajvágást végez, a hajat színezi, festi, melírozza, szárítja, egyenesíti vagy hullámosítja, fésüli, feltűzi, hajbetétet alkalmaz. Férfi arcot borotvál. Hajmunkát végez.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: hajmosó.

54-481-02 Gazdasági informatikus

Szakképesítés leírása:

A gazdasági informatikus szakképesítéssel rendelkező szakember a gazdasági munkában jelentkező informatikai és gazdasági feladatok szervezésére, megvalósítására alkalmas elméleti ismeretekkel és gyakorlati készségekkel rendelkezik. Általános feladata a gazdasági, statisztikai, tervezési és számviteli információk gyűjtése, a vezetői és a felhasználói igények kielégítésére alkalmas adatbázisban történő tárolása és menedzselése, valamint a gazdasági feladatokat ellátó integrált vállalatirányítási információs rendszerek kezelése. Feladata továbbá, hogy minden tevékenységéhez használja az informatikai eszközöket, azok közül is a lehető leghatékonyabbat választja ki. Felelőssége, hogy figyelemmel kísérje az információtechnológiai újdonságokat, a felhasználói igények és a meglévő gazdasági információs rendszer összhangjának meglétét és szükség szerint tegyen javaslatot a korszerűsítésre, valamint vegyen részt a változást követő fejlesztésekben. Kis- és középvállalatoknál a gazdasági informatikus elvégzi az általános szoftvertelepítési, üzemeltetési feladatokat is, illetve közreműködik minden gazdasági feladat megoldásának informatikai eszközökkel történő megszervezésében és megoldásában.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Általános gazdasági és statisztikai ügyintéző

54-521-03 Gépgyártástechnológiai technikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan, vagy mérnöki irányítással részt vesz gépalkatrészek technológiai tervezésében, gyártásában, gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Építész-, épületgépész technológus, Gépipari mérnökasszisztens, Hőerő-gépészeti technikus, Hűtő és klíma technikus, Szellőzéstechnikus, Szellőztetési technikus, Gépipari automatizálási technikus, Fejlesztő technikus, gépipar, Gépkenési technikus, Gépszerelő technikus, Gépszerkesztő technikus, Szerszám- és készülékszerkesztő technikus.

54-723-02 Gyakorló ápoló

Szakképesítés leírása:

A gyakorló ápoló munkáját az egészségügyi ellátórendszer területein az ellátó csapat tagjaként végzi. A gyakorló ápoló korszerű elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, kompetencia szintjének megfelelően, felelősen vesz részt az egészségügyi ellátás megelőző-, gyógyító-, gondozó- és rehabilitációs folyamataiban.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-723-03 Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló

Szakképesítés leírása:

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képes munkáját irányítás mellett, de önállóan, az egészségügyi csapat tagjaként végezni, az egészségügyi és szociális ellátás valamennyi szintjén. Részt vesz a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban kompetencia szintjének megfelelően. Korszerű szemlélettel és gyermekszeretettel vesz részt a beteg gyermekek ápolásában, gondozásában.

A szakápoló irányítása mellett:
Kommunikál a beteggel és a hozzátartozójával. Részt vesz az ápolási folyamat megvalósításában. Alapápolást végez. Előkészíti a beteget a különböző beavatkozásokhoz. Közreműködik a beavatkozások, vizsgálatok során. Sürgősségi eseteket felismer, megkezdi az ellátást/riaszt. Kompetencia szintjének megfelelően közreműködik a prevencióban, egészségnevelő tevékenységben, edukációban és rehabilitációban. Tevékenységét az – egészségügyi dokumentációban – az érvényben lévő jogszabályban meghatározott előírások szerint rögzíti.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-723-01 Gyakorló mentőápoló

Szakképesítés leírása:
A gyakorló mentőápoló a sürgősségi betegellátás területén tevékenykedik csapat tagjaként (orvos vagy mentőtiszt irányításával), illetve önállóan vesz részt a betegek mentésében és ellátásában. A mentés, mentési készenlét, mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás esetén, a beteg, illetve a sérült feltalálási helyén, vagy szállítása közben sürgősségi ellátást végez, a beteg ellátásában közreműködik. Irányító csoport tagjaként segélyhívószámon érkező és egyéb mentést kezdeményező bejelentéseket fogadja, értékeli, a beteg mentését megszervezi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

55-850-01 Hulladékgazdálkodó szaktechnikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással mérőműszerek segítségével megállapítja a környezetszennyező anyagok és egyéb egészségkárosító tényezők nagyságát, koncentrációját, a kiértékelt eredmények alapján meghatározza a tennivalókat.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns, Környezetvédelmi méréstechnikus, Szennyvízlaboráns, Vegyipari környezetvédelmi technikus, Víz és légtérvizsgáló laboráns, Vízminőségvizsgáló laboráns

54-481-03 Infokommunikációs hálózattelepítő és -üzemeltető

Szakképesítés leírása:
Az Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető feladata a fizikai hálózatok kiépítése. Ebbe a körbe tartozik az összeköttetések kiépítése, a kábelek behúzása, a kötések és a végpontok szerelése. A hálózat hibáit képes detektálni, a hibahelyet megkeresni, és a hibákat kijavítani. A kiépített hálózathoz csatlakoztatja a végberendezéseket, melyeket üzembe is helyez, az igényeknek megfelelően installál.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Antennaszerelő, Távközlési, Átviteltechnikai szervizműszerész, Távközlésihálózat építő, Telefonközpont szerelő.

54-481-06 Informatikai rendszerüzemeltető

Szakképesítés leírása:
Az Informatikai rendszerüzemeltető a kis- és közepes vállalat, intézmény, szervezet informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársa, vagy kihelyezett informatikai szolgálatásokat végző cégben első szintű támogatói feladatokat lát el. Megfelelő mélységű informatikai, hálózati ismeretei birtokában részt vesz a munkahely infokommunikációs hálózatának kialakításában és működtetésében.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Számítógép telepítő, Számítógép-szerelő, Számítógéphálózat-üzemeltető, Adatbázis asszisztens, PC-támogató, Rendszeradminisztrátor, Számítógép programozó asszisztens, Számítógép ügyeletes, Számítógépes kisegítő technikus, Számítógépes műszaki technikus, Számítógépes rendszerkarbantartó, Hálózatoperátor, Számítógéphálózat üzemeltető, Hardware üzemeltető, Nagysebességű számítógépes nyomtató kezelője, Online terminálkezelő, Számítástechnikai operátor, Számítógép kezelő/operátor, Számítógépes periféria-berendezés kezelője.

54-346-03 Irodai titkár

Szakképesítés leírása:
Az Irodai titkár számítógép-kezelési és szövegszerkesztési, gépírási, titkári, gazdasági, jogi, vállalkozási, kommunikációs és protokollismeretek, valamint idegennyelvtudás birtokában hivatalokban, intézményekben, hazai és külföldi érdekeltségű szervezeteknél (gazdálkodó egységeknél) ügyintézői és titkári feladatokat lát el. Szakmai tevékenységével közvetlenül támogatja a munkahelyi vezetés/vezető döntéshozó, irányító munkáját.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Iskolatitkár, Óvodatitkár, Szerkesztőségi titkár, Színházi titkár.

54-341-01 Kereskedő

Szakképesítés leírása:
A szakképzett kereskedő irányítja, szervezi és ellenőrzi a kereskedelmi egység szabályszerű működését, ellátja a nyilvántartással és adatszolgáltatással kapcsolatos feladatokat. Megszervezi és lebonyolítja az áruforgalmi tevékenységet. Vállalkozást hoz létre / szűntet meg, gazdálkodást folytat. Marketing tevékenységet, piackutatást végez, felméri és elemzi a piaci környezetet. A nyereséges gazdálkodás érdekében hasznosítja a piackutatás eredményeit. E-kereskedelmi tevékenységet folytat.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-761-02 Kisgyermekgondozó, -nevelő

Szakképesítés leírása:
A kisgyermekgondozó, -nevelő a 0-3 éves korú gyermekek ellátását az erre a korosztályra szakosodott gyermekintézményekben önállóan végzi. Felelősséget vállal a rábízott kisgyermekért, gyermekcsoportért, a nevelés folyamatában hozott döntéseiért és nevelői tevékenységének következményeiért. A kisgyermeknevelő, érett felnőtt személyiség, aki megfelelő empátiával képes fordulni a gyermekekhez és családjaikhoz, szakmai felkészültsége alapján hitelesen tudja a családok felé közvetíteni a kisgyermekek nevelésével, fejlődésével kapcsolatos tudását, ismereteit. Tiszteletben tartja a kisgyermek személyiségét, megfelelő toleranciával rendelkezik a mássággal kapcsolatban. Feladata a 0-3 éves korú gyermekek testi és pszichés szükségleteinek kielégítése, nevelése, fejlődésük támogatása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-815-02 Kozmetikus

Szakképesítés leírása:
A kozmetikus az egészséges arc és test ápolásával, állapotának javításával, illetve fenntartásával manuálisan és elektrokozmetikai készülékek alkalmazásával, tartós sminkkészítéssel/vagy speciális arc –és/vagy testkezeléssel, valamint az ehhez szükséges feltételek megteremtésével és kozmetikumok forgalmazásával foglalkozik. A kozmetikus minden tevékenységét egészségügyi szemlélettel és felelősséggel végzi. Maximálisan betartja az egészségügyi és higiéniai szabályokat, ezzel biztosítja a páciens és saját egészségét, testi épségét.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Elektrokozmetikus, Sminkes, Sminkmester, Színházi kikészítő, Testfestő, Tetováló.

54-850-01 Környezetvédelmi technikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással mérőműszerek segítségével megállapítja a környezetszennyező anyagok és egyéb egészségkárosító tényezők nagyságát, koncentrációját, a kiértékelt eredmények alapján meghatározza a tennivalókat. Környezetvédelmi nyilvántartásokat kezel, adatszolgáltatást végez.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns, Környezetvédelmi méréstechnikus, Szennyvízlaboráns, Vegyipari környezetvédelmi technikus, Víz és légtérvizsgáló laboráns, Vízminőségvizsgáló laboráns.

55-850-02 Környezetvédelmi-mérés szaktechnikus

Szakképesítés leírása:
A környezetvédelmi-mérés szaktechnikus feladata a hatósági, szakintézeti és gazdasági egységek területén végzett környezetvédelmi analitikai (helyszíni műszeres és későbbi laboratóriumi), méréstechnikai feladatok végrehajtása, a mért adatok feldolgozása, értékelése.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns, Környezetvédelmi méréstechnikus, Szennyvízlaboráns, Vegyipari környezetvédelmi technikus, Víz és légtérvizsgáló laboráns, Vízminőségvizsgáló laboráns.

54-841-11 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Szakképesítés leírása:
A logisztikai és szállítmányozási ügyintéző feladata a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, a logisztikai rendszerrel kapcsolatos vezetői munka támogatása, valamint a szállítmányozási tevékenységgel kapcsolatban összehangolni, megtervezni és megszervezni az áru továbbítását a legoptimálisabb módon, a vezetői döntéseknek és iránymutatásoknak megfelelően.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Logisztikai ügyintéző, Anyag logisztikus

54-582-03 Magasépítő technikus

Szakképesítés leírása:
nállóan vagy mérnöki irányítással épületek és más építmények terveinek készítésével, az épületek és építmények építésével, felújításával, átalakításával, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával kapcsolatos műszaki feladatokat lát el.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Acél- és könnyűfém-szerkezeti technikus, Építési műszaki ellenőr, Építési műszaki ügyintéző, Építésügyi előadó, Építész műszaki előadó, Építkezés-szervező, Építőipari ügyintéző, Hídépítő technikus, Magasépítő technikus, Mélyépítő technikus, Statikai tervező (technikus), Útépítő és -fenntartó technikus, Útépítő technikus, Vasútépítő és -fenntartó technikus, Vasútépítő technikus.

54-523-04 Mechatronikai technikus

Szakképesítés leírása:
A mechatronikai technikus automatikus vezérlésű alkatrészgyártó és összeszerelő célgépek, berendezések és gépsorok zavartalan üzemvitelét biztosítja.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Gyengeáramú villamosipari technikus, Jelzőberendezés‐technikus, Jelzőberendezés-technikus, Koncert-fénytechnikus, Koncert-színpadtechnikus, Világítási technikus, Villamosgép- és készülék-gyártó technikus, Villamosgép és -berendezési technikus.

54-582-04 Mélyépítő technikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással épületek és más építmények terveinek készítésével, az épületek és építmények építésével, felújításával, átalakításával, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával kapcsolatos műszaki feladatokat lát el.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Acél- és könnyűfém-szerkezeti technikus, Építési műszaki ellenőr, Építési műszaki ügyintéző, Építésügyi előadó, Építész műszaki előadó, Építkezés-szervező, Építőipari ügyintéző, Hídépítő technikus, Magasépítő technikus, Mélyépítő technikus, Statikai tervező (technikus), Útépítő és -fenntartó technikus, Útépítő technikus, Vasútépítő és -fenntartó technikus, Vasútépítő technikus.

55-762-03 Mentálhigiénés asszisztens

Szakképesítés leírása:
A mentálhigiénés asszisztens a szociális, kulturális, oktatási vagy egészségügyi ellátás keretében, szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, holisztikus szemléleti alapon prevenciós, egészségmegőrző, fejlesztő tevékenységeket folytat és ilyen programokat szervez. Segítséget nyújt a szolgáltatást igénybe vevők lelki egészségének megőrzésében, az önvédelmi technikáik megerősítésében.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-344-01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Szakképesítés leírása:
A pénzügyi-számviteli ügyintéző alkalmas a vállalkozások működésével összefüggő számviteli és pénzügyi feladatok elvégzésében való közreműködésre, részfeladatok önálló elvégzésére. A vállalkozás valamennyi pénzmozgással, illetve a pénzállomány-változással összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az egyes pénzügyi műveletek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában, kezeli az ehhez kapcsolódó iratanyagokat. Működő gazdálkodó szervezeten belül előkészíti és rögzíti az adott munkahely gazdasági eseményeit a helyi számviteli szabályok szerint, a gazdasági eseményeket kontírozza, a főkönyvi és az analitikus nyilvántartásokat vezeti, könyvviteli feladásokat készít.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-542-02 Ruhaipari technikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással textil- és ruhaipari termékek gyártásában gyártmánytervezési, gyártás-előkészítési, gyártásszervezési, termelésirányítási, gyártástechnológiai és minőségellenőrzési feladatok ellátása.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bőrkonfekció-ipari technikus, Cipőipari technikus, Bőripari technikus, Fa- és bútoripari technikus, Fafeldolgozó technikus, Bútoripari technikus, Ruhaipari technikus, Textilipari technikus, Textiltechnikus.

54-762-02 Szociális asszisztens

Szakképesítés leírása:
A szociális asszisztens felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális szakember irányításával képes a szociális ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások és a személytől távoli területeken szükséges szociális segítő feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat alakít ki, velük együttműködik. A szociális problémamegoldásban irányítással és kompetenciájának megfelelő területeken önállóan dolgozik. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A szociális ellátás keretében szabadidős és rekreációs programokat szervez és vezet. A szociális munka adminisztrációjának kialakításában és működtetésében tevékenykedik.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-762-03 Szociális szakgondozó

Szakképesítés leírása:
A szociális szakgondozó, felsőfokú szociális diplomával rendelkező szakember irányításával képes a szociális ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások és a személytől távoli területeken szükséges szociális segítő feladatok ellátására. Segítséget nyújt – az ápolás, a személyes gondozás, a tervezés, a szervezés módszereinek és eszközeinek felhasználásával, a szolgáltatást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális és lakókörnyezeti szükségleteinek kielégítéséhez, figyelembe véve annak életkorát, élethelyzetét, egészségi állapotát. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat kialakít ki, velük együttműködik. A szociális problémamegoldásban irányítással és kompetenciájának megfelelő területeken önállóan dolgozik. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegélynyújtására is képes. A szociális munka adminisztrációjának kialakításában és működtetésében tevékenykedik.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

54-213-05 Szoftverfejlesztő

Szakképesítés leírása:
A Szoftverfejlesztő a szoftver alkalmazás fejlesztését előkészíti, az alkalmazást megtervezi és fejleszti. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiákat az elterjedt szabványok, protokollok ismeretében. Meghatározza az alkalmazások előállításához szükséges kliens oldali és szerver oldali fejlesztő eszközöket, objektumorientált rendszerek paramétereit és szolgáltatásait. Az alkalmazás tervezés keretében elemzi a felhasználói követelményeket, megfogalmazza a fejlesztési célkitűzést. Funkcionális, logikai és fizikai rendszertervet készít egy elterjedt módszertan, illetve rendszer alkalmazásával. A funkcionális egységeket valamely algoritmus leíró eszközzel megtervezi. Rendszerré integrálja és optimalizálja a modulokat és forrásanyagokat. Kialakítja a működéshez szükséges környezetet, telepíti és beüzemeli az alkalmazást. Koordinálja a tesztüzemeltetést, tesztelési dokumentációt készít. Értékeli a tesztelés eredményét, koordinálja, végrehajtja, dokumentálja a módosításokat. A Szoftverfejlesztő készségei megfelelnek az ágazati belépő és középszintű iparági vizsgák minősítési követelményeinek.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: lkalmazásfejlesztő informatikus, Alkalmazási rendszergondozó, Alkalmazás-programozó, Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő, Informatikai alkalmazásfejlesztő, Programfejlesztő, Számítógépes programozó.

54-812-03 Turisztikai szervező, értékesítő

Szakképesítés leírása:
A turisztikai szervező, értékesítő szakember turisztikai vállalkozások munkájában szervezőként, előadóként, ügyintézőként és referensként képes a vállalkozás teljes körű tevékenységét végezni, irányítani, szervezni és ellenőrizni vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Ismeri és alkalmazza a vállalkozás jogkövető működése érdekében a fogyasztóvédelmi előírásokat, hivatalos levelet készít hagyományos és digitális formában, irodatechnikai berendezéseket kezel, adatállományból egyszerűbb jelentést készít, értelmezi a turisztikai piac alapvető kategóriáit, alakítja a turisztikai termékkínálatot, web alapú szoftvereket kezel, digitális, elektronikai technológiát alkalmaz. Üzleti kapcsolatokat teremt hivatalos partnerekkel, vendégekkel alkalmazva a különböző kultúrák érintkezési formáit.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Belföldi társasutazási ügyintéző, Fizetővendég-szolgálati ügyintéző, Idegenforgalmi ügyintéző, Turisztikai referens, Turisztikai szervező, Utas szervező, Utazási előadó, Utazási irodai utasszervező, Utazási irodai ügyintéző, Utazási referens, Utazási ügyintéző, Utaztatási előadó, Üdülésszervező, Üdültetési előadó.

55-344-07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő

Szakképesítés leírása:
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 150. §-ának (2) bekezdésében meghatározott könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítását, vezetését végzi, számviteli beszámolót készít. Ellátja a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozó gazdálkodónál mindazokat a feladatokat, amelyek a könyvviteli szolgáltatás körébe tartoznak. Kialakítja a számviteli politikát, a könyvviteli elszámolás, a beszámoló készítés rendszerét, módszerét ideértve a belső információs rendszer kialakítását is. Ellátja a számlarendhez, a könyvvezetéshez, valamint a beszámoló készítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos feladatokat. Biztosítja a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítását, szolgáltatását, az elszámolások, az adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságát a számviteli alapelvek betartásával. Elvégzi a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatokat a gazdálkodó alkalmazottjaként, tagjaként, egyéni vállalkozóként, vagy számviteli szolgáltatást nyújtó társaság tagjaként, illetőleg alkalmazottjaként.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Főkönyvi könyvelő, Főkönyvi munkatárs, Számviteli előadó, Analitikus könyvelő, Analitikus nyilvántartó, Anyagkönyvelő, Banki könyvelő, Díjkönyvelő, Folyószámla könyvelő, Forgalmi könyvelő, Gépkönyvelő
Készletkönyvelő, Kontírozó könyvelő, Könyvelői adminisztrátor, Leíró könyvelő, Számviteli ügyintéző, Készlet- és anyagnyilvántartó.

54-344-02 Vállalkozási és bérügyintéző

Szakképesítés leírása:
A vállalkozási és bérügyintéző közreműködik a mikró-, kis- és középvállalkozások (kkv.) alapításával, működtetésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásában. Vezeti az egyéni vállalkozók alapnyilvántartásait és elkészíti azok bevallásait. Alkalmas a vállalkozások működésével összefüggő számviteli és pénzügyi feladatok elvégzésében való közreműködésre, részfeladatok önálló elvégzésére. A vállalkozás valamennyi pénzmozgással, illetve a pénzállomány-változással összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az egyes pénzügyi műveletek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában. Ellátja a bérszámfejtéssel- és társadalombiztosítással kapcsolatos feladatokat. A munkavállalókkal kapcsolatos bér- és társadalombiztosítási ügyeket intézi, a nyilvántartásokat vezeti. Vezeti a biztosítottak társadalombiztosítási lapjait, nyilvántartja a kifizetett ellátásokat, adatokat, igazolásokat küld az illetékes társadalombiztosítási szerveknek.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

54-344-03 Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző

Szakképesítés leírása:
A Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző alkalmas a gazdálkodó szervezetek működésével összefüggő vám, jövedéki és termékdíj szabályozásban meghatározott feladatok önálló elvégzésére. A gazdálkodó szervezetek valamennyi vám-, jövedéki adó- és termékdíj kötelezettséggel, illetve áru, árukészletek mozgásával összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az árunyilatkozatok, az egyes bevallások adatszolgáltatások elkészítésében, lebonyolításában. Kezeli az ehhez kapcsolódó elektronikus nyilvántartásokat, rendszereket és a keletkezett iratanyagokat. Aktívan közreműködik a hatóság által lefolytatott ellenőrzések lebonyolításánál.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Iratkezelő

54-811-01 Vendéglátásszervező

Szakképesítés leírása:
A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Bárvezető, Cukrászdavezető, Csárda üzletvezetője, Étterem üzletvezetője, Éttermi és rendezvényigazgató, Éttermi igazgató, Éttermi üzletvezető, Hidegkonyha-vezető, Kertvendéglő üzletvezetője, Munkahelyi étkezde, étterem vezetője, Népkonyha vezetője, Szállodai cukrászda üzletvezetője, Szállodai salátabár üzletvezetője, Vendéglő üzletvezetője.

54-524-03 Vegyész technikus

Szakképesítés leírása:
A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Vegyipari vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai és műszeres elemzéseket végez. Vizsgálatai kiterjednek az anyagok fizikai és kémiai jellemzőire, meghatározza a minták minőségi és mennyiségi paramétereit. Feladatai közé tartozik az anyagok laboratóriumi körülmények közötti előállítása, az előállított anyagok tisztaságának ellenőrzése. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi. Kisebb alsó- vagy középvezetői beosztásában gondoskodik a irányítási körébe tartozó munkatársak munkájának megszervezéséről és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséről.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Műtrágyakeverő, Növényvédőszer-gyártó.

55-853-01 Vízépítő szaktechnikus

Szakképesítés leírása:
Önállóan, vagy mérnöki irányítással: előkészítő munkát végez, földművet épít/építtet, zsaluzást készít/készíttet, árvízmentesítést végez, közreműködik a tó- és folyószabályozásban, részt vesz vízrendezésekben, közreműködik a belvízvédelemben, közreműködik vízi közmű építésében, részt vesz a kivitelezés ügyvitelében, szervezésében, adminisztrációjában, betartja, betartatja a vonatkozó előírásokat, víz alatti építési munkálatokban közreműködik.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

Betölthető munkakörök: Megújulóenergia-gazdálkodási technikus, Építőanyag-ipari technikus.

54-853-02 Vízgazdálkodó technikus

Szakképesítés leírása:
A vízgazdálkodó technikus a szakismeretének megfelelő, alábbiakban felsorolt tevékenységeket a hatósági, munkabiztonsági előírások betartásával, az adott gazdálkodó szervezet belső szervezeti szabályzatának megfelelő irányítással vagy önállóan végzi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

 

54-853-03 Vízgépészeti technikus

Szakképesítés leírása:
A vízgépészeti technikus a szakismeretének megfelelő, alábbiakban felsorolt tevékenységeket a hatósági, munkabiztonsági előírások betartásával, az adott gazdálkodó szervezet belső szervezeti szabályzatának megfelelő irányítással, önállóan végzi.

Iskolai előképzettség: alapfokú iskola végzettség

2019/2020-as tanév keresztféléve 

2020. februárban meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

  • Inczédy: Autóbuszvezető
  • Széchenyi: Vállalkozási mérlegképes könyvelő
  • Zay: Mentőápoló

2019/2020-as tanév

2019. szeptemberben meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

BÁNKI

Autószerelő
Autótechnikus
Gépgyártástechnológiai technikus

BENCS

Burkoló
Diétás szakács
Eladó
Festő, mázoló, tapétázó
Kőműves
Sportedző (a sportág megjelölésével)
Szakács
érettségire felkészítő

INCZÉDY

CNC gépkezelő
Hegesztő
Informatikai rendszerüzemeltető
Járműfényező
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
Tehergépkocsi-vezető

 

TISZALÖKI TELEKI

Fodrász
Kozmetikus
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
érettségire felkészítő

TISZAVASVÁRI

Ápoló
Asztalos
Autóbuszvezető
Épület- és szerkezetlakatos
Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő
Gépi forgácsoló
Gyakorló ápoló
Gyógyszerkészítmény-gyártó
Hegesztő
Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
Szociális gondozó és ápoló
Szociális szakgondozó
Tehergépkocsi-vezető
Vegyész technikus
Villanyszerelő
érettségire felkészítő

SZÉCHENYI

Irodai titkár
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Szoftverfejlesztő
Vállalkozási mérlegképes könyvelő

 

 

SIPKAY

Cukrász
érettségire felkészítő

VÁSÁRHELYI (ÉVISZ)

Magasépítő technikus
Mélyépítő technikus
Műemlékfenntartó technikus
Útépítő és -fenntartó technikus
Vasútépítő és -fenntartó technikus
Vízgazdálkodó technikus

WESSELÉNYI

Fodrász
Kozmetikus
Női szabó
Villanyszerelő
érettségire felkészítő

ZAY

Ápoló
Fizioterápiás asszisztens
Gyakorló ápoló

2018/2019-es tanév keresztféléve

2019. februárban meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a  jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

 

BENCS

Burkoló
Diétás szakács
Eladó
Kőműves
Szakács

 

 

INCZÉDY

Autóbuszvezető
Tehergépkocsi-vezető

TISZAVASVÁRI

Szociális gondozó és ápoló

 

 

WESSELÉNYI

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I.

 

 2018/2019-es tanév

2018. szeptemberben meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

BÁNKI

Autószerelő
Autótechnikus
érettségire felkészítő

BENCS

Szakács
Eladó
Pincér
Burkoló
Diétás szakács
Festő, mázoló, tapétázó

INCZÉDY

Informatikai rendszerüzemeltető
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
Hegesztő
Gépi forgácsoló
Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő
Tehergépkocsi-vezető
érettségire felkészítő

 

TISZALÖKI TELEKI

Festő, mázoló, tapétázó
Fodrász
Kozmetikus
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
érettségire felkészítő

TISZAVASVÁRI

Ápoló
Gyakorló ápoló
Vegyész technikus
Hegesztő
Kőműves
Szociális gondozó és ápoló
Villanyszerelő
Autóbuszvezető
Tehergépkocsi-vezető
érettségire felkészítő

SZÉCHENYI

Vállalkozási mérlegképes könyvelő
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Irodai titkár
Szoftverfejlesztő
Sportedző (a sportág megjelölésével)
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II

 

 

SIPKAY

Cukrász
érettségire felkészítő

VÁSÁRHELYI (ÉVISZ)

Környezetvédelmi technikus
Magasépítő technikus

WESSELÉNYI

Villanyszerelő
érettségire felkészítő

ZAY

Ápoló
Csecsemő és gyermekápoló
Gyakorló ápoló
Fizioterápiás asszisztens

2017/2018-as tanév keresztféléve

2018. februárban meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

BENCS

Burkoló
Diétás szakács
Festő, mázoló, tapétázó

 

 INCZÉDY

Autóbuszvezető

 

TISZAVASVÁRI

Asztalos
Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
Szociális gondozó és ápoló
Kertész

 

ZAY

Gyakorló mentőápoló

2017/2018-as tanév

2017. szeptemberben meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

BÁNKI

Autószerelő
Gépgyártástechnológiai technikus

BENCS

Diétás szakács
Festő, mázoló, tapétázó
Kőműves
Pincér
Szakács

INCZÉDY

Érettségire felkészítő
Gáz- és hőtermelő berendezésszerelő
Hegesztő
Informatikai rendszerüzemeltető
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
Tehergépkocsi-vezető

 

TISZALÖKI TELEKI

Érettségire felkészítő
Fodrász
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I.
Kozmetikus
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

TISZAVASVÁRI

CNC gépkezelő
Érettségire felkészítő
Gyakorló ápoló
Hegesztő
Kertész
Központi fűtés és gázhálózat szerelő
Szociális asszisztens
Szociális gondozó és ápoló
Tehergépkocsi-vezető
Vegyész technikus

 

SZÉCHENYI

Irodai titkár
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I.
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II.
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Szoftverfejlesztő
Vállalkozási mérlegképes könyvelő

SIPKAY

érettségire felkészítő

VÁSÁRHELYI (ÉVISZ)

Magasépítő technikus

WESSELÉNYI

Autóbuszvezető
Érettségire felkészítő
Kozmetikus
Női szabó

ZAY

Ápoló
Gyakorló ápoló

2016/2017-es tanév keresztféléve

2017. februárban meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

 

BENCS

Diétás szakács
Eladó
Festő, mázoló, tapétázó
Kőműves
Szakács
Vendéglátó-üzletvezető

 

 

TISZAVASVÁRI

Gyógyszerkészítmény-gyártó
Szociális gondozó és ápoló

 

 

SZÉCHENYI

Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Sportedző

 

WESSELÉNYI

Divat-és stílustervező

 

2016/2017-es tanév

2016. szeptemberben meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi iskolarendszerű képzésekbe kapcsolódtak be:

BÁNKI

Érettségire felkészítő képzés
Autószerelő
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II

BENCS

Diétás szakács
Festő, mázoló, tapétázó
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Kőműves
Szakács
Vendéglátó-üzletvezető

INCZÉDY

Érettségire felkészítő képzés
Festő, mázoló, tapétázó
Hegesztő
Informatikai rendszerüzemeltető
Járműfényező
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
Tetőfedő

 

TISZALÖKI TELEKI

Érettségire felkészítő képzés
Festő, mázoló, tapétázó
Fodrász
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Kozmetikus

TISZAVASVÁRI

Érettségire felkészítő képzés
Gyakorló ápoló
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Szociális asszisztens
Vegyipari technikus
Villanyszerelő

SZÉCHENYI

Irodai titkár
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Vállalkozási mérlegképes könyvelő

 

SIPKAY

Érettségire felkészítő képzés
Cukrász
Diétás szakács
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Pincér
Szakács

VÁSÁRHELYI (ÉVISZ)

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II
Környezetvédelmi technikus
Mélyépítő technikus

WESSELÉNYI

Érettségire felkészítő képzés
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Kozmetikus
Villanyszerelő

ZAY

Ápoló
Gyakorló ápoló
Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I
Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II
Kisgyermekgondozó, -nevelő

2015/2016-os tanév keresztféléve

 

2016. februárban meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi 2 éves iskolarendszerű képzésbe kapcsolódtak be:

NYÍREGYHÁZÁN

autószerelő (esti)
diétás szakács (esti)
pénzügyi-számviteli ügyintéző (esti)
szakács (esti)
vízügyi technikus (esti)

TISZALÖKÖN

gyakorló kozmetikus (esti)
logisztikai ügyintéző (esti)

 

 

TISZAVASVÁRIBAN

hegesztő (esti)
szociális gondozó-ápoló (esti)

 A 2015/2016-os tanév 910 résztvevővel indult el felnőttoktatás keretében

2015. szeptemberben meghirdetett, ingyenesen megszerezhető második szakképesítésre a jelentkezők az alábbi 2 éves iskolarendszerű képzésbe kapcsolódtak be:

NYÍREGYHÁZÁN

villanyszerelő
számítógép szerelő-karbantartó
gépgyártástechnológiai technikus
magasépítő technikus
gyakorló ápoló
tetőfedő
pénzügyi-számviteli ügyintéző
ügyviteli titkár
vám-jövedéki termékdíj ügyintéző
pincér (esti, nappali)
szakács (esti, nappali)
cukrász (esti, nappali)

 

TISZALÖKÖN

gyakorló fodrász

 

TISZAVASVÁRIBAN

vegyipari technikus
szociális gondozó-ápoló
szociális szakgondozó