EMLÉKEZTETŐ

GINOP-6.2.3-17-00017

NYÍREGYHÁZI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

2019.01.22.
DIGITÁLIS KÖZÖSSÉGI ALKOTÓMŰHELY DISSZEMINÁCIÓ SZAKKÉPZÉSI
CENTRUMOK KÉPVISELŐINEK

2019. január 22-én az ország területén működő 44 szakképzési centrum meghívott képviselőivel disszemináció keretében ismertettük meg a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben eddig szerzett
tapasztalatokat, valamint a jövőbeni terveket, és a műhely kínálta lehetőségeket.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum a GINOP-6.2.3-17-2017-00017 „Nyíregyházi Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése” című projekt keretében 300 m2 alapterületen alakította ki az országban elsők között Digitális Közösségi Alkotóműhelyét.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely egyszerre ad lehetőséget, segítséget, közösséget, teret. Itt mindenki maga döntheti el, hogy ezek közül mire van szüksége. A speciális oktatási térben, projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés, nem ipari, hanem egyedi, gyors prototipizálás zajlik.
Új, modern, informatikai eszközökkel vezérelt gépek segítik az alkotás folyamatát. Az érdeklődők kipróbálhatják a robotika, a programozás mellett a centrumban oktatott „hagyományos” szakmák eszközeit, munkafolyamatait, mint a pl. hímzés, a vésés, esztergályozás.

A „BÁNKI ROBOT TEAM” és a Wesselényis „TEKERD” CSOPORT értékeire építve a műhely teret ad a centrumban folyó tehetséggondozás speciális munkafolyamatainak is.

A centrum nyitottá teszi az alkotóműhelyt az érdeklődő fiatalok és felnőttek számára egyaránt. Előre meghirdetett időpontokban pályaorientációs programokat szervezünk óvodásoknak, általános iskolásoknak. Családi programok keretében apa-fia, anya-lánya szakköröket szervezünk, ahol egy önálló ötletből születhetnek alkotások, de a díszítést vagy ajándékot is maguk készíthetnek el a résztvevők.
Minden hónapban a térség gazdálkodó szervezeteinek közreműködésével, a szakmák népszerűsítése és a duális szakképzés erősítésének céljából tematikus műhelynapokat/műhelyheteket szervezünk.

A műhely küldetése, hogy
a különböző korosztályok számára megmutassa: a technológia mindenkié, és bárki képes működő dolgok megalkotására. Célunk, hogy a cselekedve tanulás és a modern technológiák megismertetése beépüljön iskoláink oktatási folyamatába. Az elgondolás lényege, hogy egy ilyen műhelyben minden olyan eszköz megtalálható, ami szükséges lehet egy ötlet megvalósításához, legyen az akár egy robotkar, hímzőgép, vagy lézervágó.
A projekt során a résztvevők szinte észre sem veszik, hogy olyan készségeket fejlesztünk, mint amilyen a csapatmunka vagy a hibakeresés, amit mindennapi munkájuk során hasznosítani tudnak.
A műhely bevezet az alkotók világába, a 3D nyomtatásba, elektronikai építésbe, mikrokontroller programozásba, lézervágásba, varrásba, fa- és fémmegmunkálásba.

2019. január 22.

12.30-13.00
Regisztráció (NYSZC Központi Munkaszervezet, földszint)

13.00-13.10
Köszöntő
Gurbánné Papp Mária, NYSZC főigazgató, és
Dancsiskóné Bakos Katalin, projektmenedzser

13.10-13.20
Digitális Alkotópedagógia a műhelyben
Zsigó Zsolt, szakmai vezető

13.20-13.30
TEKERD!
Hátránykompenzáció egy lehetősége
Hudák Zsolt

13.30-15.00
Műhelymunka
Bakti András, műhelyfelelős
Forgács Richárd, műhelyasszisztens

15.00-16.00
Kötetlen szakmai beszélgetés
Vendéglátás