A megújult külcsín megfog,
a belbecs megtart a cégekkel jó kapcsolatot ápoló nyíregyházi technikumban.

Amikor legutóbb belelapozhattunk a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikumának legújabb – immár harmadik – évkönyvébe, már-már hallani véltük: „Ha most kezdeném az életem, ide felvételiznék!” Abba az iskolába, ahol ma már 3D nyomtató és lézervágó szakkört hirdetnek Vass Károly irányítása mellett, és ahol Szücs Zoltán gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettes és Bánki Autó Team csapata tavaly ősszel már másodszor indult egy nemzetközi, 24 órás raliversenyen. Nem mellesleg az előkelő harmadik helyet sikerült megszerezniük.

ÉVKÖNYV MINDEN ÉVBEN

– Eddig minden évkönyvünk valamilyen évfordulóra készült – mondta el lapunknak Juhász Ferenc igazgató. – Az első akkor, amikor az intézmény 10 esztendős lett, majd hosszú kihagyás következett. Felnőttkorba lépve 2018-ban – az épületátadás 40. évfordulójára – a közösségünk kezébe adhattuk a másodikat. Aztán elhatároztuk, minden esztendőben kiadunk egyet, mert az itt szerzett diákélmények, emlékek így megmaradnak. Ha nem is 2019-re, de Baranyi Ferenc igazgatóhelyettes főszerkesztése mellett tavaly elkészült a harmadik, megjelenését a Bánkis Diákokért Alapítványunk patronálta. Ez most nem jubileumi kiadvány, tehát úgy is tekinthetjük, mint az elsőt a tervezett sorozatból. Bízom benne, hogy innentől rendszeresen kezünkbe vehetjük az újabbakat.

A harmadikba elég csak belelapozni, és a múltidéző írásokat, a tanárok és a diákok visszaemlékezésit olvasva, az osztályok osztályfotóit, életképeit látva egy kicsit mindenki bánkissá válhat. Színes, „autós”, „gépész”, „elektrós” képzések technikumi világának részesévé. Ez az iskola mindig nívós szakmákat kínált az ide jelentkezőknek, de nem vette el a kutató hajlamú vagy a továbbtanulni kész fiatalok kedvét sem. Elég csak az iskola tehetséggondozó szakköreire utalnunk, mondjuk a Bánkirobot Teamre. A – Zsigó Zsolt tanár vezette – csapatról, versenyeredményeikről, nemzetközi hírű munkájukról nem egyszer beszámoltunk lapunkban is.

– Tavaly júliustól megváltozott az intézmény hivatalos neve – folytatta Juhász Ferenc –, és így lettünk a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikuma és Kollégiuma. Ami persze nem jelenti, hogy lemondanánk a hagyományainkról. A 2021–22-es tanévre három ágazatban hirdetünk ágazati beiskolázást a 9. évfolyamosok körében, akik majd 11.-esként dönthetik el, milyen szakmát szeretnének választani. A specializált gép- és járműgyártás ágazat három osztályban 96 tanulót tud fogadni, tanulóink 11. osztálytól gépjármű-mechatronikai technikusokká képezhetik magukat (régi nevén autószerelő és autóelektronikai műszerésszé), vagy mechatronikai technikus szakmát választhatnak. A gépészet ágazatot választók – ennél egyetlen osztályt indítunk 32 diákkal – gépgyártás-technológiai technikusok lesznek. Az elektronika és elektrotechnikai ugyancsak 32 tanulóig feltölthető létszámmal, elektronikai technikus végzettséget szerezhetnek – sorolta az iskolaigazgató.

Pályakezdés előnyökkel

A most jelentkezőknek kedvez, hogy ők az új szakképzési törvény értelmében már ösztöndíjban részesülnek, illetve az első szakma megszerzéséhez az állam egyszeri pályakezdési juttatással is segítséget nyújt. Ha a tanulmányaik végeztével szakmai vizsgát tesznek, a vizsga az adott tárgyból emelt szintű érettséginek felel majd meg, egyenes utat kínálva a különféle szakirányú egyetemekre.

– Maradt még egy örömteli változás a 2021–22-es tanévtől: olyan osztályt is indítunk specializált gép- és járműgyártás ágazat elnevezéssel, amelyen belül a megyében egyedülálló módon „okleveles technikusképzést” kínálunk a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve, pilotrendszerben. A tantervet az egyetemmel közösen dolgoztuk ki, és akik itt végeznek, az egyetemi tanulmányaik alatt különféle előnyöket – például kreditbeszámítást – élvezhetnek – zárta nyilatkozatát az iskolavezető.

Forrás: Szabolcs Online, CsA
Fotók: Dodó Ferencí
MJ

The gallery was not found!