Gyakorlatorientált felnőttképzést indított a Nyíregyházi Szakképzési Centrum januárban. Két vállalat együttműködésével 11 fő kaphat CNC vezérlésű lemezmegmunkáló gépkezelő szakképesítést pár hónapon belül. A képzés a vállalati igényekre reagál, az új kísérleti programot Nyíregyházán és Tiszavasváriban indította el az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Naponta 250, évente közel ötvenezer liftajtót gyártanak itt, a Sematicban. A vállalat 2007 óta van jelen Nyíregyházán, főleg lemezalakítással foglalkoznak, CNC megmunkálás, hegesztés, festés és összeszerelő műveletek tartoznak a cég profiljához. A Sematic Hungária Kft. is csatlakozott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum új képzéséhez, amit a vállalati igények alapján indítottak 2021 januárjában.

Második lehetőség

Nagy Tamás is részt vesz a képzésen, egy olyan kollégája segít neki megismerni a gépeket, aki már hét éve itt dolgozik. Ezen a munkaállomáson például alkatrészeket vágnak. Az elméleti ismereteket online sajátította el, a gyakorlati foglalkozás februárban kezdődött a gyárban.

„Régebben gyógymasszőrként végeztem, ez az eredeti szakmám. Sajnos a vírushelyzet miatt megszűnt a lehetőség, hogy ezt folytassam. Adódott viszont ez a lehetőség és el is fogadtam, mert kíváncsi voltam, ki szerettem volna próbálni magam ezen a területen” – mesélte Nagy Tamás.

Nehéz az utánpótlás

A Sematicban jelenleg 550-en dolgoznak. A gyárigazgató elmondása szerint a liftipar egy folyamatosan fejlődő üzletág, ezt ők is érzékelik, az egyre több munkához egyre több munkatársra van szükségük. A képzés nagyban segíti a vállalatot, mivel évek óta nehéz biztosítani a megfelelő munkaerő-utánpótlást.

„A társadalomban is történtek változások, az emberek már nem ugyanúgy szeretnének dolgozni mint régebben, teljesen más elvárásaik vannak. Ez az egyik oldala, a másik oldal pedig tényleg a képzettség, hiányoznak a rajzismeretek és a gépeknek az ismerete is. Találunk hegesztő szakmát meg lakatos szakmát az iskolai képzésekben, de élhajlító gépkezelő vagy CNC kivágó gépkezelőt azt nem képeznek kifejezetten sehol, tehát azt mindig az adott vállalatnak kell képeznie magának” – mondta Szabó Péter, a Sematic Hungária Kft. gyárigazgatója.

Összehangolt munka

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tavaly felmérte a vállalati igényeket, ezek alapján dolgozták ki az új képzést. A tanulók CNC vezérlésű lemezmegmunkáló gépkezelő szakképesítést kapnak várhatóan május végén.

„A résztvevők kiválasztásában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya segített nekünk, regisztrált munkanélküliekről van szó, akiknek a kiválasztásában mind a főosztály, mind pedig a cégek részt vettek. Az elvárások közé tartozott a nyolc általános, illetve egy egészségügyi alkalmassági vizsgálat, a további szempontokat a cégek mérlegelték és választották ki a képzésre alkalmasakat” – nyilatkozta Enyedi-György Mariann, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum felnőttképzési szakmai vezetője.

Kísérleti program

Az általános iskola és középfokú végzettség megszerzése után sokan a munkahelyen szembesülnek azzal, hogy mégsem a számukra ideális képzést választották, vagy megváltozik a munkaerő-piaci helyzet és rákényszerülnek a váltásra. Ehhez nyújt segítséget a felnőttképzés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy új kísérleti programot indított Nyíregyházán és Tiszavasváriban, amit fémipari munkaadókkal közösen alakítottak ki.

„20-30 fő van a két programban, akiket el tudtunk helyezni, de itt most nem is az volt a lényeg, hogy óriási számok legyenek. Első lépésben az volt a feladatunk, hogy egy ilyen összehangoló tevékenységet kezdjünk meg az érintett vállalatokkal. Bértámogatási programot is tudunk biztosítani ezen időszakra a programban részt vevő cégeknek. Nagyon fontos, hogy a munkavállalónak legyen kedve arra, hogy új ismereteket szerezzen, de teljesen érthető módon jövedelemre is szeretne szert tenni. Ameddig a képzés zajlik, ebben a helyzetben a kormányzat bértámogatási programot, havi bruttó százezer forintot tud a munkavállalók után biztosítani” – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

11 fő dolgozik Nyíregyházán

A képzésben résztvevők hétfőtől péntekig munkaidőben dolgoznak, amiért fizetést is kapnak. A duális képzés egyik nagy előnye, hogy a leendő munkavállalók igazi munkakörülmények között ismerhetik meg a Sematicot, azt a gyárat, ahol majd a későbbiekben is dolgozni fognak. A januárban indult felnőttképzésen 11 fő vesz részt, hatan itt, a Sematic Hungária Kft.-nél, további öt fő pedig a Nyírlift Kft.-nél dolgozik. Az ingyenes képzést a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium palettáján kereshetik az érdeklődők.

A teljes galéria megtekinthető ide kattintva…