Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a M1 Ma reggel című műsorában összegezte a szakképzés újdonságait.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy ebben az évben indul először az okleveles technikus képzés. Ezt 16 egyetemmel együtt alakították ki, és 23 iskolát érint. A tanulók úgy végeznek az okleveles technikus képzésben, hogy nem csak technikusi oklevelet és érettségit kapnak, hanem kredit pontokat is, vagyis ezekben a szakmában egyenes út vezet az egyetemre. Ennek bevezetését egy pilot-tal kezdték a gépészet területén, és ezt terjesztették ki más területre is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy egy újabb ágazat is van, ez pedig a kreatív ágazat,amelynek kreatív technikumot hoztak létre. Nagyon nagy volt az érdeklődés a három területen, ahol lehetséges kreatív technikumba jelentkezni. Van egy hang- és filmtechnika, van egy nyomda és nyomdaiparhoz, melyhez hozzátették az ipari grafikát, és van egy könnyűipar, ahol divatot, dizájnt, divattervezést lehet tanulni.

A kreatív technikumokba 30 százalékos volt a túljelentkezés.

Pölöskeiné nagyon izgalmas területnek és nagy kihívásnak nevezte, hogy ebben az évben előkészítik a pedagógiai technikumot.

Ebben a technikumban nagyon magas lesz a gyakorlati óraszám, annak érdekében, hogy különböző életkorú, különböző intézmény típusokba járó gyerekekkel gyakorolhassák a megtanultakat. Ez segítséget jelent mind az iskoláknak, mind az óvodáknak, hiszen olyan munkakörben olyan asszisztenseket, oktatói asszisztenseket képeznek, akik tudnak bánni a gyerekekkel.

Segítség lesz ez a szülőknek is, hiszen nagy szükség van például bébiszitterre, de a szülők gyakran nem tudnak kihez fordulni, nincsenek ilyen végzettségű emberek. Itt, a pedagógiai technikumban lesznek olyan végzettségű diákok,akikre nyugodtan rá lehet bízni a gyerekeket.

A pedagógiai technikumban három egyetemmel dolgoznak együtt.

“Azt látjuk, hogy a tanárképzésnél nagyon sokszor van, hogy habár többen is jelentkeznek, de nem biztos, hogy el is helyezkednek tanárként. Lehet, hogy közben jönnek rá, hogy azt a korosztályt ők nem értik annyira, nem tudnak annyira közel kerülni hozzá. Nos, a pedagógiai technikumban olyan magas a gyakorlati óraszám, hogy mindenki rá fog jönni arra, hogy melyik az a korosztály, amely érdekli őt, így ez segítség abban, hogy melyik területet válassza.” – mondta Pölöskei Gáborné