Európa legjobbjai között bizonyíthat Grazban a nyíregyházi szakember

Dunai László a Euro­Skills versenyen képviseli hazánkat, és mutatja meg, milyen remek szárazépítő. A szárazépítő a legfantáziadúsabb beltéri épületszerkezeteket készíti el: válaszfalakkal szobákat, termeket hoz létre, falburkolatokkal elegánsan takarja a nyersbeton és téglafelületet, és egyben a gépészet és elektromos vezetékeknek is helyet ad. Lyuggatott vagy íves, kazettás vagy sima álmennyezetek széles választékából életre kelti a beltér hangulatát. Ma egy új épület vagy egy felújítás elképzelhetetlen szárazépítő szakember bevonása nélkül. Ha még nem találták ki, akkor eláruljuk, az ilyen szakember a gipszkartonos, s örömmel jelenthetjük be, hogy az ország egyik legtehetségesebb szárazépítője nemcsak nyíregyházi, hanem pár napon belül Grazban, az EuroSkills versenyen egyedüli magyar indulóként képviseli Magyarországot.

Szeretne a dobogóra felállni

– Semmi tudatosság nem volt a pályaválasztásomban, befejezve az általános iskolát fogalmam sem volt, mivel szeretnék foglalkozni, így elfogadtam édesapám javaslatát, és az Inczédy-középiskolába jelentkeztem szárazépítő szakra – mesélte az indulásról Dunai László, aki a 3. év végére annyira megszerette a szakmáját, hogy 2019-ben megnyerte a SZKTV-t, azaz a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, s egy nagyon nehéz kvalifikáción jogot szerzett arra is, hogy 2020-ban indulhasson a sanghaji WorldSkills versenyen, azonban a koronavírus-járvány miatt a világbajnokságot nem rendezték meg.

– Kicsit csalódott voltam, mert 10-11 hónapot készültem rá, nagyon szerettem volna részt venni azon a viadalon, s ugyan már befejeztem a tanulmányaimat, elfogadtam a felkérést, hogy elinduljak az idei grazi Európa-bajnokságon, ahol Európa legjobb szárazépítői, azaz gipszkartonosai mérik össze a tudásukat – mondta Laci, aki most is nagyon készül a versenyre, főként a mindennapi munkában gyakorol.

– Nehéz verseny lesz, az oroszok rendkívül erősek, így ellenük nem sok esélye van egy indulónak sem. Folyamatosan versenyeznek, ott 600 szakemberből választják ki a legjobbat, aki indul az európai és a világbajnokságokon. Én abban bízom, hogy a szeptember 26-ai záróceremónián ott állhatok majd a EuroSkills dobogójának valamelyik fokán – latolgatta az esélyeket Laci, s sorolta, hogy a bírók nagyon sok szempontot vesznek figyelembe, az anyagfelismeréstől a pontosságig, a gyorsaságon át a szerszámhasználatig mindent figyelnek.

Nincs benne versenydrukk

Szeptember 21-én indul a magyar küldöttség – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagjai, köztük dr. Parragh László elnök – és szakmai stáb Grazba, 22-e és 25-e között, három napon át tart a viadal, majd következhet az eredményhirdetés. Dunai László a tanulmányai 3. évében tudta, ma pedig már megingathatatlanul biztos benne, hogy ez az ő szakmája. Nincs benne versenydrukk, nem izgul, versenyszerűen bokszolt, szép eredményeket ért el, és akkor is leginkább a nyugalom jellemezte.

– Nem tudom, mit hoz ez a verseny, de ha úgy alakul, s a következő WorldSkillst ismét valami különleges helyen rendezik meg, akkor talán még szívesen bizonyíta­nék – jegyezte meg búcsúzóul Laci. A szakma legjobbjai között európai és világszinten ezeken a versenyeken csak 25 éves korig lehet indulni. Dunai Lacinak az pedig még jócskán beleférne, hiszen alig 20 esztendős.

Borítókép: Nagyon fontos a precizitás – Dunai László gőzerővel gyakorol az Európa-bajnokságra | Fotó: Pusztai Sándor