A Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésével 2021. szeptemberében egy-egy osztály kezdheti meg okleveles technikusképzés keretében tanulmányait a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban és a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban.
Az okleveles technikusképzés a technikumok és az egyetem oktatói által közösen kidolgozott képzési program alapján történik, így magas szintű képzésben részesülnek. A végzést követően az okleveles technikus bizonyítvánnyal a kezükben eldönthetik, hogy középvezetőként munkába állnak vagy élve a kreditbeszámítás lehetőségével, folytatják tanulmányaikat az egyetemen.

A Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, valamint az érintett két technikum több hónapos, közös munkája előzte meg az együttműködési megállapodás létrejöttét.
Az együttműködési megállapodás sajtónyilvános aláírására 2021. június 14-én 10 órakor került sor a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban.

A rendezvényen részt vett a Nyíregyházi Egyetem részéről:

  • Vassné prof. dr. habil Figula Erika, rektor,
  • Kósáné dr. Bilanics Ágnes, intézetigazgató,
  • dr. Kovács Zoltán Phd., intézetigazgató,

a Nyíregyházi Szakképzési Centrum részéről

  • Gurbánné Papp Mária, főigazgató,
  • Pájer Attila, kancellár,
  • Juhász Ferenc, igazgató (Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium)
  • Szabó Attila, igazgató (Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium).

A Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban a következő tanévben a Specializált gép- és járműgyártás ágazatban 21 tanuló, a Gépészet ágazatban 11 tanuló, így összesen 32 tanuló kezdi meg tanulmányait az okleveles technikus osztályban műszaki szakterületen. Az intézmény munkájának elismerése, hogy ott lehetünk az országban a 27 technikum között, akik pilot program keretében megkezdhetik ezt a képzést.
Az okleveles technikus képzés a Specializált gép- és járműgyártás ágazaton belüli Gépjármű-mechatronikai technikus szakmára, Gépészet ágazaton belül pedig Gépgyártás-technológiai technikus szakmára készít fel.

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban folyó szakmai munka elismeréseként értékeljük az okleveles technikus képzés beindításának lehetőségét. Az idei felvételi eljárásban a Gazdálkodás és menedzsment ágazatra jelentkezett 292 tanuló közül a legjobb eredménnyel felvételt nyert 32 diák kezdheti meg 2021 szeptemberében az okleveles technikus képzést. A Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének munkatársaival együttműködve alkottuk meg a képzési programot, amely alapján a diákok a 13. évfolyam végén érettségi vizsgával, valamint az okleveles technikus pénzügyi-számviteli ügyintéző bizonyítvánnyal a kezükben tanulhatnak majd tovább.