Beiskolázás 2020/2021 - Felvételi tájékoztatók

2020. szeptembertől megújul a szakképzés! 

A szakmát tanuló fiatalok a jövőben a korábbinál átláthatóbb, készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerő-piacon jól hasznosítható szakmák közül választhatnak. 

Ezekről a szakmákról készült a tájékoztató kiadvány, melynek célja a szakképzés lehetőséginek és a megújuló rendszer alapjainak a bemutatása. A füzetben olvasható leírások hozzásegítik a diákokat ahhoz, hogy a lehetséges karrierutak közül a számukra legmegfelelőbbet választhassák, és a jó iskola-és pályaválasztással hosszú távon alapozzák meg a jövőjüket. 

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézményének 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója: Felvételi tájékoztató 2020/2021


Kíváncsi vagy milyen képzéseket választhatsz a tagintézményeinkben?
A 2020/2021-es tanév képzési kínálata ide kattintva letölthető!


Tájékoztató füzet az alapszakmákról:
tájékoztató füzet letöltése 

 

 

 

   Tájékozódási pontok a beiskolázással kapcsolatban:

     Innovatív Képzéstámogató Központ: https://ikk.hu/

     Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: https://www.nive.hu/

 

Ösztöndíjjal, munkabérrel ösztönzik a leendő középiskolásokat:

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szo-szerint-kifizetodo-lesz-szakmat-tanulni

 

 

Technikum (korábban Szakgimnázium):

- 5 éves képzés.

- A minőségi szakmai oktatás helyszíne.

- A megszerezhető technikumi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, a képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

- Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás.

- A technikumban érettségizőknek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyak közé.

- Az öt év elvégzése után egyszerre kapják kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük van.

- A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

 

 

 

Szakképző Iskola (korábban Szakközépiskola):

- 3 éves, itt képezzük a szakmák mestereit.

- Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás.

- A következő két évben duális képzés formájában elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál tudják elsajátítani a választott szakmához kapcsolódó gyakorlatokat.

- A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ.

 

 

Az alábbiakban összegyűjtött link-gyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani, hogy pontos és részletes információkat kapjanak a középfokú beiskolázás folyamatához.

1. A középfokú beiskolázás fontosabb dátumait, határidőket itt találja.

2. Tájékoztató a diákok, a szülők és az általános iskolák számára a középfokú beiskolázás rendjéről, valamint a központi írásbeli vizsgákról itt található.

3. Az alábbi linkre kattintva további hasznos információkat talál az Oktatási Hivatal oldalán. (pl. tájékoztatás a külföldi jelentkezőknek, tájékoztató a felvételi lapok aláírásáról, központi felvételi feladatsorok és javítási útmutatók.)

 

 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/atalakulnak-a-munkakorok-valtozik-a-szakkepzes-174-alapszakmat-tanulhatnak-a-diakok-2019-11-22

Elérhetőségek

 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.
 centrum@nyiregyhaziszc.hu
 +3642512371

Hírlevél

Search